niedziela, 10 marca 2013

Potrawy polskiej kuchni to prawdziwe bomby kaloryczne, ale nie przerażajmy się tak od razu przecież każdy może czasem zjeść w miarę rozsądku coś kalorycznego. podstawowymi składnikami w tej kuchni to:
  • kiszona kapusta
  • buraki
  • ogórki ( kiszone i korniszony )
  • śmietana
  • kalarepa
  • grzyby
  • różnego rodzaju kiełbasy

Potrawy

ZUPY
 Barszcz biały: przygotowywany na zakwasie, z majerankiem, ziemniakami, czasami również z dodatkiem śmietany 
Barszcz czerwony: na bazie buraków, z dodatkiem warzyw i śmietany lub też podawana z kluseczkami 
Żurek: na bazie kwasu chlebowego, z ziemniakami, kiełbasą lub jajkiem, czasem podawana w bochenku chleba 
Krupnik: na bazie jęczmiennej, z domieszką warzyw i kawałków wędzonego mięsa 
Kapuśniak: na bazie kwaszonej kapusty 
Zupa ogórkowa: główny składnik – kiszone ogórki 
Zupa koperkowa: jarzynowa zupa z dodatkiem koperku 
Rosół z kurczaka: wywar z gotowanego mięsa kurczaka, podawany z makaronem 
Zupa pomidorowa: na bazie przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, zwykle podawana z ryżem lub makaronem 
Grochówka: na bazie gotowanego grochu 
Zupa grzybowa: głównym składnikiem zupy są grzyby leśne, zwykle zawiera śmietanę 
Flaki wołowe: wywar z kości wołowych z kawałkami flaczków, mięsa i warzyw

PRZYSTAWKI

Smalec: przygotowywany ze słoniny lub boczku z dodatkiem cebuli, majeranku, czasami także z jabłkiem lub suszonymi śliwkami. Zwykle serwowany z chlebem i podawany razem z kiszonymi ogórkami jako zakąska przed daniem głównym. 
Śledzie w śmietanie: solone śledzie, często z dodatkiem cebuli 
Boczek ze śliwką: smażony boczek nadziewany suszonymi śliwkami 
Tatar: surowa mielona polędwica wołowa z cebulą i dodatkiem żółtka

DANIA GŁÓWNE- CIELĘCINA I WOŁOWINA

Eskalopki z cielęciny: filety cielęce w cieście 
Polędwiczki wołowe: często polewane sosem grzybowym 
Ozór wołowy: gotowany na miękko ozór wołowy 
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym: gotowane mięso wołowe podawane z sosem chrzanowym 
Zrazy zawijane: mięso wołowe zawijane, z dodatkiem bekonu, ogórków kiszonych, cebuli lub czerwonej papryki, polane pikantnym sosem

DANIA GŁÓWNE- WIEPRZOWINA

Golonka w piwie: danie tłuste, ale smaczne; czasami polewana piwem, zawsze serwowana z chrzanem; danie pochodzenia bawarskiego, bardzo popularne w Polsce 
Karkówka: grillowane lub pieczone mięso wieprzowe 
Kotlet schabowy: panierowany kotlet z mięsa wieprzowego (polski specjał, który zawsze się udaje) 
Kiełbasa: polecamy szczególnie białą kiełbasę; najczęściej podawana z ogórkiem kiszonym jako zakąska do piwa lub wódki na wolnym powietrzu. 
Żeberka w miodzie: smażone żeberka wieprzowe z dodatkiem miodu

DANIA GŁÓWNE- DRÓB

Kaczka z jabłkami: pieczona kaczka z dodatkiem jabłek 
Kurczak de volaille: kawałki kurczaka posmarowanego masłem z nadzieniem z grzybów i kawałkami chleba; danie pochodzenia francuskiego 
Wątróbki drobiowe: zazwyczaj smażone, podawane z cebulą

INNE DANIA MIĘSNE

Baranina: wędzone lub grillowane kawałki baraniny, danie szczególnie popularne w górach 
Klopsiki: często w sosie pomidorowym 
Bigos: smaczne danie na bazie kapusty z dodatkiem warzyw, grzybów, kawałków kiełbasy i wędzonego mięsa; tradycyjne danie polskie 
Dziczyzna: szczególnie popularny jest zając, dzik, bażant 
Fasolka po bretońsku: fasolka w sosie pomidorowym z dodatkiem kiełbasy 
Gołąbki: zmielone mięso wołowe z dodatkiem ryżu, owinięte w liście kapusty; danie pochodzące z Litwy 
Kaszanka: grillowanie lub pieczone kawałki kiełbasy przygotowanej z kaszy gryczanej i krwi wieprzowej 
Szaszłyk: mięso z rusztu z dodatkiem warzyw, danie pochodzenia kaukaskiego

RYBY

Karp po żydowsku: karp w galarecie z rodzynkami; danie żydowskie 
Łosoś: zazwyczaj pieczony lub gotowany w sosie koperkowym 
Pstrąg: czasami podawany w płonącym koniaku lub innym alkoholu 
Sandacz: zwykle smażony lub gotowany

DANIA WEGETARIAŃSKIE

Pierogi: mają rozmaite nadzienie: kapusta z grzybami, ser z ziemniakami (ruskie), mięso, owoce. 
Naleśniki: danie mączne, serwowane z dżemem, owocami, białym serem itd. 
Knedle: kulki ziemniaczane z nadzieniem owocowym, zazwyczaj z śliwkami

DANIA POBOCZNE

Frytki: popularny na całym świecie dodatek do mięsa i innych dań 
Kopytka: kluski podawane ze śmietaną lub skwarkami 
Kluski śląskie: kluski przygotowane z gotowanych ziemniaków 
Kasza gryczana: zwykle gotowana i podawana ze skwarkami 
Placki ziemniaczane: placki z surowych ziemniaków, smażone na oleju

DESERY

Faworki: cienkie i kruche ciastka posypywane cukrem pudrem 
Galaretka: o smaku owocowym, podawana z bitą śmietaną lub owocami 
Makowiec: ciasto z nadzieniem z mielonego maku 
Pączki: drożdżowe ciastka smażone w oleju, nadziewane konfiturami z róży lub dżemem owocowym 
Sernik: ciasto na bazie twarogu 
Szarlotka: ciasto z jabłkami, podawane czasami z bitą śmietaną lub lodami

Informacje o potrawach zebrałam dzięki stronie www.staypoland.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz